20110523

A bodzavirág


Amikor Tina és Gábor még kicsi volt, nagyon sokszor mentünk tavasszal bodzavirágot gyűjteni, és nagy kedvenc volt a belőle készült ital. Valószínű néhány egészséges élelmezést propagáló, sikítófrászt kap a recepttől. Igen mert sok cukor kell bele, citrompótlón és  sok citromon kívül.
De hát annak idején a Traubiszóda és narancsszörpnek, málnaszörpnek nevezett émelyítő töménységek mellett ez üdítően friss ital volt. És mi még most is szeretjük. Máshoz már úgysem használunk cukrot, ennyit meg ki fogunk bírni. Én imádom a sok pici virágot, amint úszkálnak a friss citromkarikák mellett.


Látványnak sem utolsó, és 2-3 nap múlva, jól lehűtve finomat iszunk majd! Tináék hétvégi balatoni kiruccanásának egyik programja a bodzavirág szedése volt. Nagy örömmel hoztak egy szatyorral, "Ugye nagyi megcsinálod?" kérdéssel.
Persze hogy, és íme most így néznek ki:


Ha valakinek kedve támad elkészíteni, igen-igen egyszerű.

BODZAVIRÁG ital

Hozzávalók:   5 literes üveghez
  • 8-10  bodzavirág tányér
  • 3 db citrom
  • 80 dkg kristálycukor
  • 1 doboz citrompótló
Tegyük a bodza virágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje.Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot, citrompótlót, és cukrot keverjük jól össze,majd fedjük be egy fedővel. Hagyjuk a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább két napon keresztül.
Harmadik nap sűrű szövésű géz anyagon szűrjük át, majd a bodzavirágos levet  töltsük üvegekbe, jól zárjuk le. Másnap már betehetjük az éléskamránkba., hűtőbe.  Jéghideg vízzel lehet hígítani is, de simán is , egy-egy levél friss mentával díszítve fogyasszuk.
Pár nap múlva  a hűtőben erjedni kezd, akkor olyan mintha pezsgőt innánk. Ezt az állapotot nálunk ritkán éri meg!

Nincsenek megjegyzések: